Darilo aromaterapije

Aromaterapija oziroma zdravilstvo z eteričnimi olji izhaja iz civilizacije starega Egipta. Prvo dokumentacijo o destilaciji zelišč so našli na medicinskih papirusih in na stenah dveh templjev, v templju Hathor in templju Horusa. Tu so se duhovniki urili v umetnosti zdravilstva. Recepti o oljnih infuzijah so vklesani v stene v obeh templjih in v prostorih destilarn lahko še vedno zaznamo rahlo senco vonja.

 

Egipt je bil v antičnem svetu prestolnica parfumov. Izpopolnili so metodo destilacije, ki jo uporabljamo še danes. Stari Egipčani so verjeli, da moramo biti v tem in posmrtnem življenju odišavljeni oziroma da moramo »dišati bogovom«. Vsako olje, ki je bilo pridobljeno iz rastline, je imelo tako medicinski kot ezoterični pomen. Olja so se uporabljala predvsem pri verskih obredih. To, da so eterična olja uporabljali za boljše počutje, so bili prvi primeri aromaterapije. Olja so nanašali na kožo, jih vdihavali in zažigali, tako da se je bistvo zelišča preneslo v telo. Tako je šlo bistvo zdravilnega zelišča naravnost v možgane, v um, torej v središče, za katero so stari Egipčani verjeli, da se tam rodi bolezen. Njihova filozofija se je glasila, da v kolikor um postane celota, potem postane tudi telo. Prepričanje, ki zdaj spet pridobiva na popularnosti.

Olja so se nanašala spredaj in zadaj vzdolž hrbtnih čaker ali pa okoli centra za spinalno energijo, da so zdravili težave, povezane s tem središčem. Olja so bila nanesena na trebuh nosečnice, da bi olajšali porod. Seveda pa so najprej postavili diagnozo, ki jo je opravil usposobljen duhovnik. Egipčani so bili najbolj iskani zdravilci antičnega sveta. Proces mumifikacije jim je dal obsežno znanje o človeškem telesu. Njihova zemlja je bila bogata z raznolikimi viri zelišč, cvetja in smole. Te so skrbno destilirali in testirali, dokler niso imeli popolne farmakopeje olj. Nekaterih formul ni mogoče rekonstruirati, ker so nekatere rastline že davno izumrle.

Prakticiranje aromaterapije se je v zadnjih letih vrnilo. V 21. stoletju beremo o novi uporabi zelišč, kot sta origano in bazilika, ki ju uporabljamo kot začimbi, vendar so ju pred tisočimi leti poznali kot rastlini, ki lajšata bolezni.

Uporaba eteričnih olj se kombinirana s številnimi holističnimi praksami, kot so masažne terapije, reiki in druge oblike čiščenja energij. Aromaterapija se uporablja ob meditaciji, pomaga lajšati anksioznosti in posttravmatsko stresno motnjo. Praksa aromaterapije vključuje proučevanje ezoteričnih lastnosti olj. Kako lahko vsako posamezno olje ali njihova mešanica pomaga. Olja in njihove esence v človeških in živalskih telesih najdejo naravne receptorje za spodbujanje boljšega počutja.

Olja se uporabljajo samo lokalno in v nekaterih primerih pod nadzorom holističnega zdravnika. Ta močna olja najdejo pot v kreme, losjone, soli za kopanje, sveče, da s svojo aromo koristijo. Psi in konji so še posebej dovzetni, pri mačkah se zaradi njihove občutljive narave uporabljajo nadvse previdno. V celoti gledano ima aromaterapija neomejen potencial, zaradi česar je ponovno odkrito orodje za lajšanje neugodja pri živalih in ljudeh.

 

 

OSEBNA TAROT NAPOVED

Kaj te čaka v ljubezni, financah in karieri? Kako pokazati notranjo moč in uresničiti svoj resnični namen? Klikni in ugotovi...

 

 Pridružite se nam na Facebooku in Instagramu! To lahko storite s klikom na:

 

 

Balzamika Instagram