Ali odpustiti prevaro? In kako?

Ko nas nekdo prevara, naša čustva in razum kričijo, preplavi nas sovraštvo in občutek, da ne bomo nikoli zmogli odpustiti. Težko vidimo to, kar je pozitivnega v našem življenju. V ospredju je le prevara in negativna čustva.

Kaj pomeni odpustiti

Zmožnost, da nekomu odpustimo, bo dobra za nas, četudi se sprva ne zdi tako. Odpustitev prevare ne pomeni, da smo jo pripravljeni pozabiti ali da oseba, ki je varala, ne bo odgovarjala za svoje dejanje, pač pa pomeni, da bomo samemu sebi omogočili, da jasno pogledamo na situacijo in se ne začnemo zapletati ali celo iskati krivca v sebi. Pomembno je, da v sebi ne držimo zamer, saj nas bodo požrle.

Zakaj je vedno odpustiti

Da bomo lažje naredili korak naprej in se odločili, ali ostati v odnosu ali ne, je pomembno odpustiti. To naredimo zaradi sebe, ne zaradi osebe, ki nas je razočarala, ponižala in spravila v položaj, v katerem smo. Srečo bomo lažje ponovno začutili, če se ne bodo ustavili na točki, na kateri se je življenje, kot ga poznamo, porušilo.

Kako nam bo odpustitev prevare pomagala

Če želimo ponovno zgraditi zvezo oziroma v prihodnje imeti pristne in ljubeče odnose, je pomembno zaupanje. Moramo zaupati drug drugemu. Vendar pa prevara poruši vso zaupanje in našo zmožnost zaupati. Prvi korak, da začnemo ponovno zaupati, je odpuščanje. Če bomo v sebi držali zamere in dvome, bomo težje zgradili trden in zaupanja vreden odnos. Tudi sami ne bomo iskreni, saj ne bomo čutili, da si oseba, ki nas je prevarala, to zasluži. In to nas lahko negativno zaznamuje, tudi v prihodnosti in odnosih, ki jih bomo ustvarili.

Nezmožnost odpustiti je duševno utrujajoča

Obstajajo boljše stvari, o katerih je vredno razmišljati, ne pa se jeziti ali razmišljati, kaj bi lahko spremenili ali zakaj je do prevare prišlo. Ko bomo šli preko tega, bomo naredili prostor pozitivnejšim mislim, obenem pa se bomo tudi sami bolje počutili. To točko je sicer težko doseči, a rezultati so vredni tega. Le poskusiti je treba.

Odpuščanje je zdravo

Negativne misli in čustva vplivajo tako na naše telo kot na duha. Ko bomo sprejeli, da se je prevara zgodila in jo odpustili, se bomo bolje počutili. Ne bo občutka tesnobe, sovražnosti in stresa. Strokovnjaki trdijo, da se bo hkrati zmanjšal krvni pritisk, manj bo znakov, ki kažejo na depresijo. Izboljšal in okrepil se bo imunski sistem, povečala se bo samozavest, počutje pa na splošno izboljšalo. Zaradi sebe je vredno odpustiti!

Kako razumeti in sprejeti prevaro

Z razumevanjem samega dejanja prevare bomo lažje naredili korak naprej in spoznali, kako odpustiti ter koliko časa bomo za to potrebovali. Pomembno je, da ne hitimo, ampak si vzamemo čas. Pri tem pa se je vredno dotakniti vprašanj, kot so:

 • Ali je oseba, ki nas je prevarala, prevzela odgovornost za svoja dejanja ali je iskala izgovore in želela prevaliti krivdo?
 • Ali je prekinila kontakt z osebo, s katero nas je prevarala?
 • Ali se nam je zaupala ali še vedno določene stvari skriva?
 • Je na naša vprašanja odgovorila iskreno ali se je izmikala?
 • Se je prevara zgodila le enkrat ali je to vzorec?
 • Ali je oseba, ki nas je prevarala, razumevajoča in nam je v podporo ali ne?
 • Ali je zainteresirana za delo na odnosu?
 • Se je v aferi rodil otrok?
 • Se je prevara zgodila doma?

Ne glede na odgovore na ta vprašanja, je prvi korak k okrevanju odpuščanje. Vseeno pa je pomembno, da ostanemo realni.

Zakaj je prišlo do prevare

Z osebo se poskušamo pogovoriti kaj se je dejansko zgodilo. Je prišlo samo do izmenjave sporočil in slik, ali je prišlo do poljubov in intime? Je osebo k prevari vodilo notranje nezadovoljstvo ali je bil to spontani dogodek? Oseba vara iz dveh razlogov, kot navajajo strokovnjaki:

 • ker je partner oziroma partnerica čustveno nedostopna, ker je spolno življenje nezadostno ali ga sploh ni;
 • ker se čustveno ne zna predati, vezati ali ker v sebi zadržuje nekaj, preko česar ne more.

Ostati v odnosu ali ne

Preden bomo sprejeli odločitev, ali v odnosu ostati ali ne, je vredno premisliti, kakšne temelje smo z osebo zgradili. Delo na odnosu ne bo lahko in hitro, zahtevalo bo veliko energije. Če menite, da se ni vredno truditi ali da ne morete odpustiti, je najbolje prekiniti zvezo. Če boste držali zamero ali vedno znova omenjali prevaro, to na dolgi rok ne bo dobro.

Kako odpustiti

Kot je bilo omenjeno, je odpustitev prevare ena izmed najtežjih stvari v življenju. Tudi, ko vemo, da je dobro odpustiti in imamo razloge za to, je to težko realizirati. Pomembno je, da se pri tem zavedamo, da vedno lahko poiščemo pomoč ali zaprosimo za nasvet. Mnogi pari se odločijo za svetovanje. Objektiven nasvet, ki ga svetovalec (ali terapevt) ponudi, nam bo pomagal bolje razumeti situacijo, v kateri smo in nam pomagal pri okrevanju ter gradnji odnosa.

V kolikor se ne odločimo ostati v odnosu, nam bo individualni pogovor s svetovalcem pomagal, da se bomo lažje soočili z vsem, kar je pred nami. »Zunanja« pomoč nam bo omogočila korak naprej in nam pomagala opustiti preteklost. Odpustitev nas bo osvobodila – osvobodila nas bo vseh negativnih občutkov, ki bi nas v življenju le ovirali in preprečevali, da bi ponovno našli srečo v dvoje. Zato se ne oklepajte negativnega, ampak si dovolite čutiti pozitivno. Zaslužite si polno in srečno življenje.

 

 

 

Kdaj bom spoznala sorodno dušo? Kaj mi prinaša prihodnost? Kakšna je moja usoda? Bom napredoval v službi? Na vsa ta in druga vprašanja vam bodo svetovalke in vedeževalke Balzamike jasno in natančno odgovorile. In kot najpomembnejše, pomagale vas bodo usmeriti pri vsakdanjih in življenjskih odločitvah. Če ne veste, kaj vprašati, pa kliknite tukaj!

Na številko 4222 pošljite SMS s svojim datumom rojstva in vprašanjem. Odločite se za različne Tarot napovedipersonaliziran Angelski vpogled ali izračun ljubezenskega ujemanja.

Prejmite globoko in jasno napoved kart, z angelskimi sporočili odkrijte edinstveno usmeritev višjih energij ali pa spoznajte, kakšna so čustva vašega partnerja oziroma simpatije.

   

Pridružite se nam na Facebooku in Instagramu! To lahko storite s klikom na:

 

 

Balzamika Instagram