V kakšnem odnosu ste?

Se kdaj sprašujete v kakšnem odnosu ste in kam vodi? Je v ospredju prava ljubezen ali le strasti in poželenje? Spodaj je naštetih nekaj znakov, ki bodo razkrili, ali je vajina zveza tista »prava« ali ima rok trajanja.

Za trden in srečen odnos sta pomembna tako ljubezen kot poželenja. A na začetku spoznavanja je lahko v ospredju le navdušenje, vznemirjenje zaradi nečesa novega. Nevrotransmiterji oziroma živčni prenašalci in hormoni ustvarijo občutek zaljubljenosti in vse kar se zgodi, nas popolnoma prevzame. Kar pa zna biti nevarno, saj se lahko ustvari iluzija – zveze ne vidimo takšne, kot v resnici je, ampak kot si želimo, da bi bila. Živimo v svetu fantazij.

Ko vlada le poželenje, nismo zainteresirani, da bi kvalitetno preživljali čas z osebo s katero se videvamo. Če v naprej vemo, da ne bomo intimni, čas raje namenimo nečemu drugemu. Ne potrebujemo poglobljene komunikacije, le fizični dotik, svobodo in neobremenjenost. Resen in iskren pogovor pa je ravno nekaj obratnega. S pristnim pogovorom lahko razgalimo sebe in vse, kar nas dela to, kar smo. S pogovorom drugemu dovolimo vstop v (duhovni) intimni prostor, v katerem so skriti naši strahovi, želje in interesi.

Ko si želimo le gole, fizične zabave, so pogoste fantazije o osebi, s katero se videvamo. Fantaziramo o spolnem odnosu z njo in njenih delih telesa; na splošno o fizičnem videzu. Kaj si oseba želi ali kaj potrebuje izven spalnice, nas ne zanima. Včasih nas ne zanima niti, kaj si želi v postelji!

Dejstvo je, da seks sprošča oksitocin – t.i. ljubezenski hormon, ki v nas vzbuja željo po zbliževanju in povezovanju z ljubljeno osebo. Bolj, ko osebo spoznavamo in z njo preživljamo čas, bolj jo poznamo. In preko tega se odločimo, ali želimo z njo preživljati čas ali ne (pa naj bo to le zaradi želje po seksu ali po oblikovanju trdnega odnosa). Na tej točki nas naši možgani (in kemični procesi), psihološke tegobe in navezanost lahko vodijo k soodvisnosti znotraj odnosa. Želja, da bi bili v zvezi oziroma da bi bili ljubljeni, lahko vodi k hitenju v ljubezni. Na osebo se lahko navežemo bolj, kot je primerno. Ne želimo čutiti osamljenosti.

Nedostopno in nepredvidljivo obnašanje druge/ljubljene spodbuja naše poželenje in vzburjenje. Na osebo se še bolj navežemo, kljub temu pa se nezadovoljstvo in nelagodje krepita. Namesto, da bi se osredotočili na to in odpravili vzroke za nezadovoljstvo, si zatiskamo oči. Vodi nas le želja, da bi bili bili z ljubljeno osebo, ne vidimo njenih negativnih lastnosti. Zaradi tega se lahko pojavi občutek, da smo zapostavljeni, da nam oseba laže, manipulira z nami ali nas izkorišča. Lahko se zgodi, da mu ne glede na vse, finančno pomagamo, četudi je to najslabše, kar lahko naredimo. Ker ni prave komunikacije, odnos ni resničen.

Ne glede na vse, ljubljene osebe ne zapustimo. Skrbi in dvome skrivamo, zanašamo se le na spolnost in fantazije, s katerimi želimo ohraniti odnos. Pri tem lahko posežemo tako daleč, da želimo osebo spremeniti – jo rešiti. Želimo si osebe, ki je bila na začetku zveze, ko je bilo še vse neznano in skrivnostno. To so znaki odvisnosti od ljubezni.

Poželenje pa lahko po drugi strani vodi tudi v resen in trden odnos, ko osebo spoznavamo. Če se ji odpremo in ona nam, utegnemo ustvariti nekaj čudovitega. Pri tem pa strasti ne pojenjajo, ampak jih krepi prava ljubezen. Vseeno pa je za trden odnos pomembno tudi sprejemanje razlik in prosti čas – preživljanje časa individualno.

V odnosu je na začetku vedno prisotno idealiziranje odnosa in ljubljene osebe. To s časoma zbledi, a odnosa ne naredi šibkega. Ravno nasprotno – utrdi ga, saj osebo resnično spoznamo in jo ljubimo zaradi tega, kot je. Ko zveza raste, se razvije zaupanje in bližina. Namesto želje, da bi osebo spremenili, jo sprejemamo. Svoj čas želimo preživljati z njo, ji zaupati vse, kar se nam je zgodilo in kar je v nas. Kaj oseba potrebuje, želi in čuti, nam je pomembno. Razmišljamo o skupni prihodnosti in ne, kaj vse bi šlo lahko narobe. V odnosu se počutimo zadovoljne in srečne.

Težko je pojasniti razliko med pravo ljubeznijo in soodvisnostjo. Osebe odvisne od ljubezni idealizirajo odnos in so se pripravljene žrtvovati za ljubljeno osebo. Ko se razlike in probleme ignorira, lahko nastanejo velike težave. Osebe ne ljubimo zaradi tega, kar je, ampak zaradi želje, da bi bila nekaj, kar ni. Ne vidimo je kot osebo, ki v resnici je, niti je ne želimo. To pa ustvarja notranjo nezadovoljstvo in konflikte ter poudarja naše strahove, da bi ostali sami. Ko dajemo v odnosu poudarek na to, kaj ljubljena oseba v nas vzbuja in kako se zaradi nje počutimo (v pozitivnem smislu), to kaže na soodvisen odnos, saj »ljubezen« temelji na sebični potrebi, da bi bili ljubljeni.

Zdrav odnos in odnos, ki temelji na soodvisnosti, se močno razlikujeta drug od drugega. Osebe v zdravem odnosu se ne zaljubljajo, ampak negujejo ljubezen – čustvena povezava se krepi, partnerja drug z drugim osebno rasteta in se sprejemata. Ne vodijo jih močni strahovi, da bi bili sami, niti jih ne vodijo potrebe.

Za primerjavo je napisanih nekaj glavnih lastnosti soodvisnega in zdravega odnosa.

Soodvisen odnos

 • močna privlačnost
 • zaskrbljenost, tesnobna
 • idealiziranje drug drugega, ignoriranje razlik
 • hitra zaljubljenost in predanost
 • oklepanje pravljične podobe odnosa
 • poskušate spremeniti ljubljeno osebo
 • pogosto razočaranje in zamere
 • občutek neljubljenosti

Zdrav odnos

 • privlačnost in prijateljstvo že na začetku odnosa
 • občutek sproščenosti
 • privlačnost narašča, ko se partnerja spoznavata
 • sprejemanje razlik (ali v nasprotnem primeru odhod stran)
 • rast ljubezni
 • kompromisi
 • občutek podpore in ljubljenosti

Soodvisnost je vrsta zasvojenosti, močnejša od zasvojenosti od seksa, zasvojenosti od ljubezni itd. Poželenje, ljubezen in zasvojenost se prekrivajo druga z drugo. Šele ko se začnemo zavedati, da smo odvisni od druge osebe in na tem začnemo delati, šele tedaj vidimo odnos, kot v resnici je – ali gre za ljubezen ali ne. In to zahteva pogum.

Pomembno je, da se zavedamo naslednje:

 • Potreben je čas, da osebo resnično spoznamo. Ljubezen potrebuje čas. Ljubezen na prvi pogled se lahko zgodi, a gre pogosto le za močne občutke, ki zameglijo razum.
 • Seks z neznanci, več spolnih partnerjev naenkrat in pretirano »iskanje« spolnega odnosa so lahko znaki, da ste zasvojeni s seksom. Zasvojenost od seksa pa je lahko čustvena ali fizična.
 • Obsedena dejanja, spolna ali romantična, ki dajejo občutek, da zadeva ni pod kontrolo (npr. zalezovanje, vohunjenje za osebo, nenehno klicanje ali pošiljanje SMS sporočil), je lahko znak zasvojenosti.
 • Ignoriranje mej, ki jih je ljubljena oseba postavila, manipulacija in agresija so prav tako znaki, da odnos ni zdrav.
 • Ko nam seks ali zveza predstavlja pobeg stran od občutkov strahu, osamljenosti, tesnobe in depresije, to nakazuje na odvisnost. Zatiskamo si oči pred realnostjo.
 • Vztrajanje v odnosu, kjer se ne počutimo ljubljene, kjer je v ospredju le bolečina in žalost, je tudi eden izmed znakov, da smo soodvisni, da nismo samostojna oseba.
 • Nezmožnost, da se nekomu predamo ali da vztrajamo v odnosu z nekom, ki je čustveno nedostopen, je znak, da odnos ni tak, kot bi moral biti.
 • Tudi z zaupanjem je potrebno paziti – preveliko zaupanje ali premajhno ne vodi k trdnemu odnosu. Potrebno je imeti zdravo mero zaupanja.
 • Žrtvovanje osebnih vrednot ali prepričanj, da bi nas ljubljena oseba imela rada, je znak zasvojenosti.

Zdravljenje zasvojenosti in soodvisnosti zahteva pogum, voljo, podporo in čas. Težko se je soočiti z resnico, saj to pomeni, da se moramo soočiti z vsem, kar smo potlačili – z vsem negativnim ali neprijetnim. Pot okrevanja ni lahka, a ves trud bo poplačan. Pomembno je, da:

 • se naučimo spoznati znake soodvisnosti
 • da zdravimo občutek zapuščenosti in sramu, ki izhaja še iz otroštva
 • da gradimo na sebi in samozavesti
 • da se naučimo biti odločni (da imamo držo)
 • da se naučimo sprejemati lastne potrebe in negujemo sebe
 • da tvegamo in smo, kar smo ter to pokažemo (in se ne spreminjamo zaradi drugih).

Ko bomo ljubili osebo, ki smo, skupaj z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi, tedaj bomo v življenju resnično srečni. In k sebi privabili osebe, ki nas bodo ljubile zaradi nas samih.

 

 

 

Kdaj bom spoznala sorodno dušo? Kaj mi prinaša prihodnost? Kakšna je moja usoda? Bom napredoval v službi? Na vsa ta in druga vprašanja vam bodo svetovalke in vedeževalke Balzamike jasno in natančno odgovorile. In kot najpomembnejše, pomagale vas bodo usmeriti pri vsakdanjih in življenjskih odločitvah. Če ne veste, kaj vprašati, pa kliknite tukaj!

Na številko 4222 pošljite SMS s svojim datumom rojstva in vprašanjem. Odločite se za različne Tarot napovedipersonaliziran Angelski vpogled ali izračun ljubezenskega ujemanja.

Prejmite globoko in jasno napoved kart, z angelskimi sporočili odkrijte edinstveno usmeritev višjih energij ali pa spoznajte, kakšna so čustva vašega partnerja oziroma simpatije.

   

Pridružite se nam na Facebooku in Instagramu! To lahko storite s klikom na:

 

 

Balzamika Instagram